Eten & Drinken

Eten en drinken

De wereld proeven kan je op vele manieren. Het aanbod van 't Eetkafee laat toe dat je kan kiezen voor vertrouwde of gewaagde recepten. Dit was al fusionkeuken, nog voor iedereen de mond er van vol had.

Maak kennis met Pallieter Stoverij uit eigen streek, met Italiaanse of Mexicaanse gerechten, met wok of tajine.

Palieter stoverij
Stoverij met "liter van pallieter", witte kool, pickles en kleine patatjes.

Liter van Pallieter wordt gebrouwen in de Itegemse microbrouwerij Achilles. Liter van pallieter is een artisanale, blonde tripel (8°) die de perfecte dorstlesser is, maar ook uitermate geschikt voor een lekkere stoverij.

Witte kool is een groente die door meerdere culinaire chefs eindelijk geherwaardeerd wordt en bovendien is ze is goedkoop en doorheen het ganse jaar verkrijgbaar.

De kleine patatjes zijn een alternatief voor "de vroege patatten", die bijzonder typisch waren voor de streek. Het vroegere station van Heist-op-den-Berg had een speciale laadkade, van waar de eerste aardappelen naar de rest van het land werden uitgevoerd. Deze hardkokende aardappelen hebben een zeer eigen tekstuur en smaak. Ze worden vaak eerst gekookt en daarna langzaam opgebakken tot er een knapperig goudbruin korstje ontstaat. De echte vroege patatten waren moeilijk te bewaren en moeilijk te schillen. Vandaag vindt men een alternatief in de krielaardappeltjes, die echter niet volledig de echte smaak benaderen.

Proef Mexico
De zaakvoerders van de Eetkafees zijn ter plaatse in de keukens gaan spioneren, experimenteren en leren. Op de kaart van de Eetkafees vindt men enkele typisch Mexicaanse gerechten, bereid volgens authentieke recepturen. De bezoeker die even de oceaan wil oversteken om van zon en rust te genieten, kan een culinaire vlucht maken met chili, burritos, fajitas of quesadillas.

Tajine
Een tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Marokko is de tajine populair. In het 't eetkafee wordt de tajine geserveerd met oxfam couscous uit palestina. Deze couscous is gemaakt van volkoren tarwe.

Pizza

"Port Alba" werd rond 1830 uitgebouwd in Napels en gaat door als de eerste echte pizzeria in de wereld. De houtoven werd gebouwd met lavarotsen van de nabijgelegen Vesuvius. Nochtans aten de inwoners van Napels en omstreken reeds lang een of andere vorm van pizza.

Volgens bepaalde historische documenten genoten zelfs de Romeinen in de eerste eeuw reeds van belegde platte broden uit de oven, een idee dat ze ontleenden aan de Grieken of de Etrusken. Rond het jaar 1000 was de "picea" , een ronde schijf deeg belegd met groenten en kruiden, dagelijkse kost in Napels.

Pizza werd een heuse snack voor vrouwen die moesten wachten op het bakken van hun broden in de gemeenschappelijke stadsovens. Om haar honger te stillen, brak een "signora" een stuk van het deeg, duwde het plat, belegde het met dingen die voorhanden waren en bakte het snel mee met de broden in de oven. Deze pizza's werden echter nog bereid zonder de nu als onmisbaar ervaren tomaat.

Nadat de volgelingen van Columbus uit Peru de tomaat hadden meegebracht, duurde het immers nog twee eeuwen vooraleer de Napolitanen er echt van overtuigd waren dat de tomaat niet giftig was. Wanneer de Italianen uiteindelijk de prachtige smaak van de "pomidori" ( het 'gouden fruit', genoemd naar de gele kleur die de tomaat toen had), startte de geschiedenis van de pizza.

En al is het moeilijk te geloven, het was pas in 1889 dat kaas op een pizza werd gebruikt. Bakker Rafaele Esposito, van de pizzeria Pietro il Pizzaiolo, was uitgekozen door de koninklijke hofhouding om een pizza te bereiden voor koningin Margherita. Om eer te brengen aan de Italiaanse vlag, voegde hij een nieuw ingrediënt toe nl. mozzarella. Deze witte kaas vormde samen met de rode tomaat en de groene verse basilicum de bekende driekleur. Zo werd de pizza Margherita geboren.

Reeds in 1905 werd de eerste Amerikaanse pizzeria in New York geopend door de immigrant Gennaro Lombardi. Pizza bleef er vooreerst binnen de Italiaanse wijken van de Amerikaanse steden. Maar wanneer na de tweede wereldoorlog de soldaten uit Europa weerkeerden, namen zij maar al te graag hun vrienden en familie mee naar de pizzeria's om hen te laten proeven wat zij aten tijdens hun verblijf in Italië.

Zo vond de pizza zijn weg naar de grote massaconsumptie

Fusionkeuken
De allernieuwste trend in het culinaire landschap heet fusion koken. Recepten en ingrediënten uit de meest uiteenlopende delen van de wereld, worden in combinatie gebracht en uitgewerkt tot gewaagde en lekkere gerechten. Sommige chefs gaan daar heel ver in. Vandaag heeft iedereen er de mond van vol. Maar voor de Eetkafees is dit slechts verder gaan op de vroeger ingeslagen weg van de wereldkeuken.

De koks van de Eetkafees wagen zich immers al jaren op het pad van de meest vreemde combinaties. Zij hebben echter steeds geoordeeld dat er een goed evenwicht moet gevonden worden tussen enerzijds het respect voor de originele recepturen en anderzijds de creatie van een betaalbaar, maakbaar en vooral eetbaar product.

Jan De Haes is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de gerechten en voegt hier aan toe: "Het heeft vandaag bovendien geen zin meer om de vreemde recepten verder te gaan zoeken dan nodig. Daarom zal men in het kader van de wereldkeuken, ook gerechten of ingrediënten uit nabije streken of gewoonten terugvinden. Want, "zo raadt hij iedereen aan, "de klanten hoeven niet te aarzelen bij het experimenteren. Onbekend hoeft niet onbemind te blijven."

Reserveer je tafel in 

Heist

Aarschot